Trots zijn op jezelf

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 19:03

Je komt er achter dat je toch wel een heel gevoelig persoon bent, dat je meer of andere dingen voelt dan een ander en dat dat soms helemaal niet zo fijn is.

Mij 'overkwam' dat een aantal jaren terug, zal zo'n beetje in 2014 zijn geweest. Ik vond het wat zeg. 'Ben ik eindelijk van mijn probleem af en dan krijg je dit', zei ik tegen mezelf.

Heel vermoeiend vond ik het om te beseffen dat ik zo gevoelig ben waardoor ik van anderen energie oppak. Maarja, wat doe je er aan, niets want het is zoals het is.

Mediteren

Ik had er heel veel last van, kon er niet mee omgaan en wist niet wat ik er aan kon doen. Er aan kon doen klinkt alsof ik ziek was, alsof ik iets had waar je iets aan kon doen zodat het weg ging en dat klopte niet.

Het was iets van mij dat ik daar last van had, dat ik zoveel oppak van anderen dus ik zal er zelf iets aan moeten doen. Ik had geleerd om alles te kunnen, mogen en durven voelen door vooral minder met mijn hoofd te doen. Minder denken was de oplossing naar omgaan met mijn gevoeligheid.

En minder (leren) denken kun je oplossen door te gaan mediteren dus dat ging ik doen. Ik lachte me in het begin suf, op zo'n stom kussen gaan zitten en in - en uitademen, ik vond het maar niks.

Emoties

Ik voelde dat de emoties die ik had erg diep zaten dus ik moest door blijven zetten en niet opgeven. Telkens kwam ik een laagje dieper, ik werd rustiger en rustiger en daarmee gelukkiger en gelukkiger. Je emoties leren kennen en kunnen koppelen aan situaties uit je leven, veelal jeugd, helpen je om dichter bij jezelf en daarmee gelukkiger te worden. Omdat het erg diep zat was het niet zomaar even weg, het heeft jaren geduurd voordat ik ben waar ik nu ben. Gelukkig heb ik niet opgegeven.

Volhouden

Het sleutelwoord bij gelukkig worden en in verbinding zijn met jezelf is dus volhouden. Van mij hoef je dat niet hè, je moet het zelf willen. Bij persoonlijke ontwikkeling is stoppen vaak geen optie omdat je het ergens soort van nieuwsgierig vindt en het helpt je gelukkiger te worden. Om te durven vertrouwen op jezelf heb je wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Laten we die capaciteiten toch allemaal in ons hebben, jij dus ook!

Periodes

Er waren de afgelopen jaren bijeenkomsten, feestjes en andere activiteiten waar veel mensen kwamen. Dat vond ik een uitdaging omdat ik toch een soort van angst had dat ik mezelf zou verliezen. Omdat ik zoveel energie van een ander oppak bleef ik daarom soms bewust weg van zulke activiteiten/veel mensen.

Door de pandemie kon ik soms niet gaan omdat ik zelf corona had, of de feestjes waren niet, of ik had te weinig energie omdat ik niet voldoende op kon laden. Dan koos ik er bewust voor om ergens niet naartoe te gaan en dan hoefde ik de energie van de ander ook niet op te pakken.

Nu

Inmiddels kan er weer meer en heb ik nog meer vertrouwen op kunnen bouwen waardoor ik geen last meer heb als er veel mensen zijn. Ik kan zelfs zo goed bij mezelf blijven dat ik er meer plezier uit kan halen dan ooit.

Het is een bijzonder fenomeen die spiritualiteit en bij jezelf kunnen zijn. Bijzonder als zijnde dat er een wereld voor je open gaat, het houdt je bezig waardoor je vanuit liefde voor jezelf kunt leven, in vrijheid en met veel plezier.

Trots op jezelf

Toen ik stappen zette die ik eerder niet voor mogelijk had durven houden durfde ik trots te zijn op mezelf. Iedere dag iets anders gaan doen dan je gewend bent, stapjes zetten voor meer vertrouwen en telkens weer terug naar jezelf door te mediteren en meer geluk te ervaren. Elementen die me hielpen om mijn wensen uit te zien komen.

Afgelopen week was ik heel trots, voorheen pakte ik al het verdriet van andere mensen op en kon ik letterlijk overspoeld raken van het verdriet van anderen. Dat wilde ik doorbreken omdat ik bepaalde bijeenkomsten niet uit de weg kan blijven gaan. Toen ik op een plek was waar ik voelde dat het me kon overstelpen ben ik de manier van bij mezelf blijven toe gaan passen en het was zo ontzettend prettig om te ervaren dat het kon. Dat ik de emoties van anderen niet overnam en volledig bij mezelf kon blijven. Het gaf me niet alleen een heel fijn geluksgevoel, het gaf me ook voldoening en het 'bewijs'' dat het echt kan, volledig in verbinding zijn en blijven ondanks de hoeveelheid mensen om je heen.

Dankbaar

Ben zo dankbaar dat ik met al dat vallen en opstaan zo ver ben mogen komen. Dat ik daar nu andere mensen mee kan helpen is als een geschenk uit de hemel.

Trots als een pauw

Een paar jaar geleden had ik een pauw in huis staan, één met vele kleuren en het was een zacht en grappig ding, ik had hem gewoon omdat ik hem mooi vond. Ik kan me herinneren dat iemand tegen me zei dat een pauw geen prettig dier was, weet niet meer wat hij exact zei maar het had de strekking: als je een pauw in huis had dat dat niet goed voor je zou zijn omdat die een vervelende betekenis hebben. Ik dacht bij mezelf: dat kun jij vinden maar ik vind hem gewoon mooi en geinig en daarom heb ik hem. Het voelde toen alsof hij me bepaalde woorden in de mond wilde laten nemen en dat ik door zijn woorden de pauw ook niet meer mooi zou moeten vinden. Ik heb er niets op gezegd, alleen een tijdje later de pauw wel weg gedaan en dat had toch echt te maken wat hij er over zei. 

Waarom vertel ik dit over de pauw: je mag trots zijn op jezelf, je mag iets mooi vinden terwijl een ander daar iets van vindt, je mag voor jezelf kiezen, je mag je eigen keuzes maken, je mag alles wat jij wilt als je het jezelf gunt mag je zijn.

 

Zoals Ophelie naar mij toe is gekomen

Had ik nooit kunnen dromen

 

Geloven in jezelf is als een kers op de taart

Geloven in jezelf is het alles meer dan waard

 

Geloven in jezelf laat je (op je zelf) vertrouwen

Geloven in jezelf verruimt je blik, het laat je niet meer vernauwen

 

Liefs Miranda

 

06 3058 4645

info@mrs-unlimited.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.