Medelijden versus medeleven

Gepubliceerd op 31 augustus 2022 om 16:04

Als mensen over andere mensen praten kan er gezegd worden dat iemand medelijden met iemand heeft. Bijvoorbeeld omdat ze iemand zielig vinden om de manier waarop degene leeft, of als iemand volgens diegene een eenzaam of ongelukkig leven leidt.

'Ooooooh, wat zielig voor hem/haar hè?' De toon van wat gezegd wordt zegt al genoeg. Wat is die persoon zielig.

Medelijden

Het woord medelijden zegt: 'dat je met de ander mee lijdt'. Dat betekent dat je de ander zielig vindt en de ander zal zich ook zielig blijven voelen als je op die manier met de ander omgaat.

Medeleven

Het woord medeleven zegt: 'dat je met iemand mee leeft'. Dat klinkt veel liefdevoller en is empathisch, je leeft mee met de persoon en beweegt niet mee vanuit lijden. Deze vorm van omgang is vele malen prettiger dan met iemand medelijden hebben. Niemand heeft er iets aan om medelijden te krijgen.

Behulpzaam

Mensen weten zich veelal geen houding te geven als de ander zich niet prettig voelt. Ze gaan mee in het gedrag omdat ze in de energie van de ander (gaan) zitten. Bij jezelf blijven is niet makkelijk, het is wel vele malen behulpzamer, voor jezelf zodat je de energie van de ander niet overneemt en voor de ander omdat met degene meegeleefd wordt. Het gevoel is voor de ander ook veel prettiger, dat wil overigens niet altijd zeggen dat het makkelijker is.

Oplossing

De oplossing is dat we in onze jonge jaren leren wat verwerken is. Boosheid en verdriet mogen voelen en toelaten, een luisterend oor en een knuffel krijgen wat je troost en steun geeft zodat je weer verder kunt leven.

Het (door)leven van datgene wat je voelt en dat je er mag zijn, dan zouden mensen hun gevoelens op latere leeftijd niet wegstoppen. Dat zou betekenen dat we assertief en daarmee onszelf mogen zijn met alles wat het leven toebehoort. Voor onszelf op kunnen komen vanuit een aangenaam gevoel van eigenwaarde. Omdat we het allemaal waard zijn om een plek op deze wereld te hebben.

 

Medelijden wil niemand 

Medeleven verdient iedereen 🌸

 

Boosheid, verdriet en pijn

Dat mag er in het leven allemaal zijn 🌸

 

Leer jezelf dat zo vroeg als je kunt

Vooral omdat je het jezelf en je kinderen gunt 🌸

 

Jezelf kunnen zijn, vrijheid en vreugde mogen ervaren

Mag je iedere dag mee beginnen, zonder alle maren 🌸

 

Leef mee, luister, steun en troost

Zodat iedereen zichzelf liefkoost🌸

 

Verwerken is nooit te laat

Er is niet één weg, fijn is wel als iedereen de weg ingaat🌸

 

Medelijden wil niemand 

Medeleven verdient iedereen 🌸

 

Liefs Miranda

 

06 3058 4645

info@mrs-unlimited.nl

 

Onderstaande foto's zijn vorige week gemaakt. Op de Loosdrechtse Plassen en op het strand van Zandvoort. Fijne zomeravonden met lieve mensen die ik in de afgelopen jaren in deze omgeving ontmoet heb. Als je op een foto klikt kom je bij een paar producten van Ophelie >


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.