Bij jezelf blijven, leven vanuit compassie

Gepubliceerd op 26 juni 2021 om 19:34

Eergisteren vertelde ik in een bericht op Facebook over de volle maan, wat die met je kan doen en wat dat kan betekenen. Ik deel de berichten die ik op Facebook plaats regelmatig in groepen waar ik lid van ben zodat mensen deze kunnen lezen.

Zo ook dit bericht: terug te lezen via deze link in het laatste bericht met de foto van de zonsondergang en de vlag op de boot.

Nadat ik dat bericht gedeeld had in groepen, met de vraag wat de volle maan voor jou betekent, kwamen er van verschillende mensen reacties van allerlei aard. Er ontstond een gesprek/discussie waarin voor mij duidelijk werd dat mensen andere gedachtegangen hebben en dat is prima.

Vanavond voelde ik me geroepen om hier iets over te vertellen, hoe ik er over denk wat bij jezelf blijven is.

In mijn ogen zijn we geneigd om van alles te vinden van wat of wie ook, en dat is helemaal prima. We hebben allemaal ons eigen leven achter de rug waarbij we onze eigen waarheid ontwikkeld hebben.

Zelf zie ik alle mensen als goede mensen. Natuurlijk zijn er mensen die dingen doen waar je je bij af kunt vragen of dat goed is, toch hebben al die mensen een verhaal, een achtergrond. Als je mensen hun verhaal en achtergrond kent begrijp je vaak waarom ze zijn zoals ze zijn. Het boek Leven vanuit compassie van Marc Ian Barasch heeft mij laten zien waarom mensen zijn zoals ze zijn. Wat mij betreft de moeite waard om dat boek te lezen om vanuit compassie te kunnen leven.

 

Sinds de komst van Social Media is er veel verandert qua communicatie. Er is waarschijnlijk niet echt iets verandert maar het is nu online zichtbaar hoe mensen denken, en hoe ze zich voelen kun je tussen de regels door soms ook lezen. Toen we persconferenties hadden i.v.m. COVID-19 logen de woorden die mensen gebruikten er niet om. Er waren mooie reacties maar zeker ook zeer respectloze reacties. Die kunnen we beter niet voeden want daar wordt het alleen maar erger van.

Op LinkedIn zie ik over het algemeen nog de meest nette vorm van communiceren, niet dat het er altijd respectvol aan toe gaat hoor, maar het is wat mij betreft acceptabel. Op Facebook en Instagram (en waarschijnlijk ook op andere kanalen maar daar ben ik zelf niet actief) is het soms kommer en kwel. Als mensen respectloos schrijven scrol ik bijna altijd voorbij. Soms wil ik nog wel een liefdevolle reactie schrijven waardoor het daarna stil valt, prima vind ik.

 

Bij jezelf blijven, wat is dat eigenlijk? 

Dat is best moeilijk uitleggen omdat het niet iets is wat in schrift geschreven staat. Bij jezelf blijven is soort van subjectief en het verdient meer woorden in een gesprek als wat ik er nu over vertel. Voor mij is bij jezelf blijven dat je niet je eigen frustratie en pijn op een ander afreageert. Daarmee bedoel ik: als je iets over een ander vindt, dat je altijd bij jezelf te raden mag gaan wat dat over jou zegt. Jezelf die denkbeeldige spiegel voor houden.

Vaak is het beter om na te denken voordat je iets zegt als er uit te flappen wat je denkt. Minimaal tot 10 tellen kan ook helpen. En achterover leunen, stilstaan bij hoe je je voelt en luisteren naar wat je lichaam je vertelt, kan ook helpen om bij jezelf te blijven.

 

Wat ik schets was ik zelf voorheen geen ster in hoor, heb daar de dalen en flinke confrontaties met mezelf voor gezien om dit te schrijven. Iedereen kan leren om vanuit compassie te leven en leren bij zichzelf te blijven. Als we allemaal vanuit compassie zouden leven zou de wereld stralen ☀️

 

Wil je terug lezen waarom ik foto's van mezelf gebruik, dat je lichaam je lief is en over in het nu leven, dat kan in het blog via deze link >

 

Ik wens je een mooie liefdevolle avond 💛

 

Liefs Miranda

06 3058 4645

info@mrs-unlimited.nl


Reactie plaatsen

Reacties

John
3 jaar geleden

Sterke blog Miranda. Wat we van mensen zien en horen is vaak maar 10%, net als bij een ijsberg. Oordelen zo min mogelijk doen. Empathie leert je meer over het gevoel van anderen. Geniet van je leven, dat is mooi, liefdevol en jouw gevoel van blijdschap komt als je merkt dat je anderen laat genieten.
♥️

Frits Lourens
3 jaar geleden

Ik hekel aan mensen en aldoor hun meningen Dan gaat het in gesprekken stééds weer over hùn....
Goéd n gráág luísteren vind ikzelf een heérlijkheid Om benieuwd van te leren :-)


Frts :-))